GUASTI Clemente
V roce 1946 založil Clemente Guasti vinařství v srdci regionu Nizza Monferrato a začal vyrábět a prodávat ta nejkvalitnější vína z regionu. Clemente byl velký vinař a inovátor a jeho úspěchy se začaly dostavovat již v prvním roce činnosti, kdy začal udávat původ hroznů na etiketě lahví. Tato inovace zanechala důležitý odkaz, který naprosto změnil pohled na "svět Barbery" jako vína. Prakticky zavedl přesné označení na etiketách, dnes známé jako „cru“ s odkazem na význam a výběr vlastněných vinic. Jako první lahvoval 100% Barbera „cru“. Tak se zrodily „Barbera delle Cascine Nicesi“, které jsou dodnes chloubou Domu, nesoucí jméno Barbera d'Asti Superiore DOCG „Cascina Boschetto Vecchio“.
Clemente jako inovátor vždy bedlivě a pečlivě sledoval vývoj nových výrobních technologií a metod, kolem roku 1950 jako první v regionu začal používat metodu Martinotti (Charmat) k výrobě šumivých vín. Jím dosažené úspěchy byly zaznamenány v neobvyklém filmu natočeném RAI (Italská rozhlasová televize) v roce 1958 s názvem „Lo Spumante Italiano“ (italské šumivé víno).
Dnes vede vinařství Clementovo synovec Enrico Piantato, který vždy obdivoval skvělou práci "praotce" Clementa. Se stejnou vizí a vášní řídí podnik v historickém sklepě umístěném na Via IV November v Nizza Monferrato.
V poslední době stále se rozvíjející projekt "Nizza" k identifikaci speciální edice z révy Barbera, rostoucí ve velmi specifické vinařské oblasti, která je mimořádně vhodná. Od roku 2014 nese významné víno produkce Barbery označení „Nizza“, která se v tomto roce oficiálně zrodila podle italské klasifikační instituce vín „Denominace kontrolovaného a zaručeného původu (DOCG)“.
Stránka 1 z 1 - 5 položek celkem